Thank you to our participating exhibitors!

Accredo Specialty Pharmacy

AeroCare

AstraZeneca

Baxter Medical Supply

Chiesi

Fisher & Paykel

Nestle

Pharming Healthcare, Inc.

RespirTech

Takeda

Viatris

Welcome to the 33rd Annual

Cotton Conference

March 2-4, 2023 Keystone Lodge & Spa 22101 US 6 Keystone, CO 80435

Provided by:
University of Colorado
The Breathing Institute
Pediatric Pulmonary & Sleep Medicine



About Cotton Conference

The Cotton Conference is named after Ernie Cotton, founder of the Section of Pediatric Pulmonary & Sleep Medicine at the University of Colorado. The Cotton Conference has been held consecutively for the past 33 years.

Special Thanks

Event Chair: Stacey Martiniano, MD

Event Planning Committee and co-chairs: Andrew Liu, MD, Stanley Szefler, MD, Christopher Baker, MD, Edith Zemanick, MD, Emily DeBoer, MD, and Benjamin

Hughes, MD

Event Coordinator: Matt Stern and Juanita Kennedy

Sponsors

Thank you to all the participating exhibitors that made Cotton Conference 2023 possible!

Keynote Speaker

→ Terri Laguna, MD, Professor of Pediatrics, University of Washington, Seattle Children's Hospital

Presenters

Pulmonary Fellows

Taylor Curry, MD

Annemarie Wolfe, MD

Kamyron Jordan, MD

Emily Skeen, MD

Cristina Giles, MD

Lilah Melzer, DO

Special Presenters

Norman Friedman, MD

Frank Accurso, MD

Codi Horstman, BS

Shenali Uragoda, BS

University of Colorado Pulmonary Faculty

Livia Veress, MD

Tom Hu, PhD

Jules Harral, MS

Scott Sagel, MD, PhD

Stan Szefler, MD

Arthur McFarlane, PhD

Robin Deterding, MD

Ben Wisniewski, MD

Kate Smith, PhD

Emily DeBoer, MD

Notes			

Notes

Overview & Target Audience

This 3-day conference will include didactic lectures, case discussions, and organized periods for informal mentoring concerning recent advances in the medical management of early CF lung disease, asthma, basic and translational science, rare lung disease, and education. Audience members include physicians, advanced practice providers, and researchers in the field of pediatric pulmonary & sleep medicine.

Learning Objectives - update

Upon completion of this conference, participants should be able to:

- Define the changing landscape of translational studies and research models to understand the pathophysiology and treatment of inhalational lung injury.
- 2. Explain the impact of highly effective modulator therapies on lung infection and inflammation in people with cystic fibrosis.
- Recognize that discrimination and inequities exist and will implement strategies for advancing equity in academia and in our patient populations.
- 4. Understand alternative measures of pulmonary function and abnormalities in various pediatric pulmonary disorders.

Continuing Education Credit

CME: Children's Hospital Colorado is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide continuing medical education for physicians.

Children's Hospital Colorado designates this live activity for a maximum of 9.75 AMA PRA Category 1 Credit(s) $^{\text{TM}}$. Physicians should only claim credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

Others: A general certificate of attendance will be given to all other care providers.

Note: A certificate of attendance will be available upon completion of the online evaluation. Claim only credit commensurate of your conference attendance.

Thursday Evening, March 2, 2023 - Preclinical Translational Pulmonary Research		Friday Evening, March 3, 2023 - Equity & Mentorship in Pediatric Pulmonary and Sleep Medicine				
4:00pm	Begin Check-in at Keystone Resort					
5:00pm			4:30- 5:15pm	Dr. Laguna & Pulmonary fellows fireside chat (Starslide)		
•	(Lakeside Suite)		4:45 - 5:15pm	Visit the Exhibits and Refreshments (Gallery)		
5:45 - 6:15pm	Visit the Exhibitors (Gallery)		5:15pm	Educational Session #3 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Stan Szefler, MD	
6:15pm	Educational Session #1 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Livia Veress, MD	5:30pm 20min	Addressing diversity, health equity and inclusion in clinical trials	Stan Szefler, MD	
6:20pm 25min	Novel imaging modalities for preclinical and clinical research	Tom Hu, PhD	5:50pm 20 min	Racial and ethnic differences in response to elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (ETI) therapy	Kamyron Jordan, MD	
6:45pm 15 min	Lung ultrasound to track lung disease after ARDS	Codi Horstman, BS	6:10pm 20 min	Connecting neighborhood level opportunity to pediatric asthma	Emily Skeen, MD	
7:00pm 15 min	Inhalation injury in humans and animals - research update	Shenali Uragoda, BS	6:30pm 20 min	Presentation on BI DEI strategic plan (virtual)	Arthur McFarlane, PhD	
7:15pm 7:25	Short break (Gallery) Two inhalation injury models with cardiac	Jules Harral, MS	6:50 40 min	Keynote: How to survive and thrive in academic medicine - through a DEI lens	Terri Laguna, MD	
25 min 7:50pm 25min	7:50pm The 'Carl White' method Livia Veress,		7:30pm	Celebration Dinner & Awards with Vendors (Bighorn Bistro) & Karaoke (Littlehorn)		
8:15pm	Break for Evening					

Friday Morning, March 3, 2023 - Cystic Fibrosis in the era of HEMT

7:30am	Breakfast Buffet with the Vendors (Lakeside Suite)	
8:30am	Educational Session #2 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Frank Accurso, MD
8:45am 20min	Mental health screening in adolescents with CF	Annemarie Wolfe, MD
9:05am 20 min	Assessing the feasibility of home nighttime cough monitoring in children with CF	Lilah Meltzer, DO
9:25am 20min	Case Presentation - A case of a child with CF requiring ECMO for acute respiratory failure	Cristina Giles, MD
9:45- 10:15am	Visit the Exhibits and Refreshments (Gallery)	
10:15am 20mins	Impact of ETI therapy on key clinical outcomes in CF: results from the PROMISE study (virtual)	Scott Sagel, MD, PhD
10:35 40 min	Keynote: Infection and inflammation in the CF airway - the post-modulator era	Terri Laguna, MD
11:15am	Grab & Go Lunch with the Vendors (Lakeside Suite Skiing and Keystone Resort Activities) & Mid-Day Break for

Saturday Morning, March 4, 2023- Dysphagia, Sleep & Aerodigestive Disorders

7:00am	Breakfast Buffet with the Vendors (Lakeside Su	iite)
7:30- 8:00am	Visit the Exhibits and Travel Snacks (Gallery)	
8:00am	Educational Session #4 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Robin Deterding, MD
8:15am 20 mins	Upper airway stimulation for obstructive sleep apnea (virtual)	Norman Freidman, MD
8:35am 20 min	You must order the sleep study: OSA in children with Down syndrome	Taylor Curry, MD
8:55am 20 min	Maintenance of wakefulness test characteristics in pediatric populations with central hypersomnia	Ben Wisniewski, MD
9:15am 20 min	Evaluation of abnormalities in pulmonary function with oscillometry in preschool-age children with aerodigestive disorders	Kate Smith, PhD
9:35am 20 min	Pulmonary health in children with Down syndrome	Emily DeBoer, MD
9:55am 15 mins	Summary and Feedback	Terri Laguna, MD
10:10am	Concluding Remarks & Evaluations	Robin Deterding, MD