Thank you to our participating exhibitors!

Welcome to the 34th Annual Cotton Conference

March 7-9, 2024 Keystone Lodge & Spa 22101 US 6 Keystone, CO 80435

Provided by:
University of Colorado
The Breathing Institute
Pediatric Pulmonary & Sleep Medicine



About Cotton Conference

The Cotton Conference is named after Ernie Cotton, founder of the Section of Pediatric Pulmonary & Sleep Medicine at the University of Colorado. The Cotton Conference has been held consecutively for the past 34 years.

Special Thanks

Event Chair: Stacey Martiniano, MD

Event Planning Committee and co-chairs: Andrew Liu, MD, Stanley Szefler, MD, Christopher Baker, MD, Edith Zemanick, MD, Emily DeBoer, MD, and Benjamin

Hughes, MD

Event Coordinators: Joseph DiPaolo, Matt Stern, and Juanita Kennedy

Sponsors

Thank you to all the participating exhibitors that made Cotton Conference 2024 possible!

Keynote Speaker

Paul E. Moore, MD, Professor of Pediatrics and Pharmacology, Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonary Medicine, Vanderbilt University and Vanderbilt Children's Hospital

Presenters

Pulmonary Fellows

Kamyron Jordan, MD

Katelyn Enzer, MD

Cristina Giles, MD Lilah Melzer, DO

Molly McCoy, MD

Angela Metcalf, MD

Special Presenters

Steve's students

University of Colorado Pulmonary Faculty

Jordana Hoppe, MD

Stacey Simon, PhD

Emily DeBoer, MD

Christopher Baker, MD

Heather De Keyser, MD

Amanda Messinger, MD

Robin Deterding, MD

Stanley Szelfler, MD

Scott Sagel, MD

Notes

Notes			

Overview & Target Audience

This 3-day conference will include didactic lectures, case discussions, and organized periods for informal mentoring concerning recent advances in the diagnosis, monitoring and medical management of bronchopulmonary dysplasia, pulmonary hypertension, cystic fibrosis, asthma, and sleep disorders as well as advances in basic and translational science, and education. Audience members include physicians, advanced practice providers, and researchers in the field of pediatric pulmonary & sleep medicine.

Learning Objectives - update

Upon completion of this conference, participants should be able to:

- 1. Review novel practices and identify considerations for future practices for monitoring and measuring health outcomes in patients with cystic fibrosis after implementation of disease-modifying therapies.
- 2. Understand alternative ways to measure pulmonary function and sleep in various pediatric disorders.
- 3. Explain and evaluate various aspects of measuring severity of bronchopulmonary dysplasia and relation to clinical outcomes.
- 4. Define the changing landscape of basic and translational research used to understand the pathophysiology, prevention, and treatment of bronchopulmonary dysplasia and pulmonary hypertension.
- Assess racial disparities, healthcare inequities, and aspects of social determinants of health as they relate to health outcomes of patients with cystic fibrosis and other pediatric pulmonary and sleep medicine conditions.
- 6. Advance trainees' skills in research development, professional research presentation and Q&A, and professional development.

Continuing Education Credit

CME: Children's Hospital Colorado is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide continuing medical education for physicians.

Children's Hospital Colorado designates this live activity for a maximum of $AMA\ PRA\ Category\ 1\ Credit(s)^{m}$. Physicians should only claim credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

Others: A general certificate of attendance will be given to all other care providers.

Note: A certificate of attendance will be available upon completion of the online evaluation. Claim only credit commensurate of your conference

Thursday Evening, March 7, 2024 - Measuring disease and monitoring outcomes in cystic fibrosis (CF) and sleep disorders

4:00pm	Begin Check-in at Keystone Resort		
5:00pm	Welcome Reception (Dinner Buffet) with the Vendors (Lakeside Suite)		
5:45 - 6:15pm	Visit the Exhibitors (Gallery)		
6:15pm	Educational Session #1 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Scott Sagel, MD	
6:30pm 25 min	Home monitoring in cystic fibrosis in the post- highly effective modulator era	Jordana Hoppe, MD	
6:55pm 20 min	Home cough monitoring in cystic fibrosis	Lilah Melzer, DO	
7:15pm 20 min	Sweat test relationship to CFTR function in patients	Angela Metcalf, MD	
7:35pm	Short break (Gallery)		
7:45pm 25 min	Sleep measurement in clinical and research settings	Stacey Simon, PhD	
8:10pm 20 min	Monitoring sleep health post bariatric surgery	Cristina Giles, MD	
8:30pm	Break for Evening		

Friday Morning, March 8, 2024 - Evaluation of disease severity and measurement of health outcomes in bronchopulmonary dysplasia (BPD)

7:30am	Breakfast Buffet with the Vendors (Lakeside Suit	e)
8:30am	Educational Session #2 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Christopher Baker, MD
8:45am 25 min	Using electrical impedance tomography (EIT) for monitoring pediatric lung disease	Emily DeBoer, MD
9:10am 20 min	Relationship of EIT and clinical outcomes in infants with BPD	Katelyn Enzer, MD
9:30am 20 min	Case Presentation	Molly McCoy, MD
9:50- 10:15am	Visit the Exhibits and Refreshments (Gallery)	
10:15am 25 mins	Clinical outcomes in patients on chronic ventilation with a DEI lens	Christopher Baker, MD
10:35 40 min	KEYNOTE: BDP outcomes (PROP study)	Paul Moore, MD
11:15am	Grab & Go Lunch with the Vendors (Lakeside Sui Skiing and Keystone Resort Activities	te) & Mid-Day Break for

Friday Evening, March 8, 2024 - Preclinical Translational Pulmonary Research in pulmonary hypertension (PH) and bronchopulmonary dysplasia (BPD)

4:30- 5:15pm	Dr. Moore & Pulmonary fellows fireside chat (Starslide)			
4:45 - 5:15pm	Visit the Exhibits and Refreshments (Gallery)			
5:15pm	Educational Session #3 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Steven Abman, MD		
7:00pm 15 min 7:15- 7:30pm 7:30pm	Musings Short Break	Carl White, MD		
	SHOLL DLEAK			
	Celebration Dinner of Carl White, MD & Awards with Vendors (Bighorn Bistro) & Karaoke (Littlehorn)			

Saturday Morning, March 9, 2024- Equity & Mentorship in Pediatric Pulmonary and Sleep Medicine

7:00am	Breakfast Buffet with the Vendors (Lakeside Suite)		
7:30- 8:00am			
8:00am	Educational Session #4 Welcome (Arapahoe)	Moderator: Stanley Szefler, MD	
8:15am 20 mins	Disparities in utilization and health outcomes in patients with CF eligible for ETI	Kaymron Jordan, MD	
8:35am 20 min	Health disparities in CF newborn screening	Stacey Martiniano, MD	
8:55am 45 min	KEYNOTE: Leadership & mentorship with a focus on DEI and representation	Paul Moore, MD	
9:40am 20 min	Adherence with an equity focus	Heather de Keyser, MD	
10:00am 20 min	DEI in informatics	Amanda Messinger, MD	
10:20am 15 mins	Cotton Conference Summary and Feedback	Paul Moore, MD	
10:35am	Concluding Remarks & Evaluations	Robin Deterding, MD	